
Diyabetin en önemli komplikasyonu olan diyabetik ayağın bakımı ve günlük kontrolü çok önemlidir. Bakımın ihmal edilmesi ayak üzerinde deformite gelişmesine neden olacağı gibi ülserasyonun da takip ettiği durumlar ampütasyonla bile sonuçlanabilir. Diyabetik ayağın bakımını aşağıdaki başlıklar atında inceleyebiliriz.
Günlük kontrolünüzü yapın.
Ayaklarınızı mutlaka günlük olarak kızarıklık, kesik, sıyrık, ısı artışı, mantar, kalınlaşmış sert deri bölgeleri, çatlak ve olası kabarcıklar açısından kontrol edin. Gerekirse ayak tabanını görebilmek için ayna kullanabilirsiniz.
Siz müdahale etmeyin.
Ayaklarınızda gözlemlediğiniz nasır, su toplaması gibi durumlara karşı dikkatli olun. Bu tür durumlarda kesinlikle siz müdahelede bulunmayın.
Ayakların temizliğine dikkat edin.
Ayaklarınızı günlük olarak yıkayabilirsiniz. Temiz çorap kullanmayı ve özellikle de ayağınızı yıkama sonrası ıslak bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Nemli ayaklar ayak mantarı riskini arttırabilir. Aynı şekilde yıkama esnasında kullandığınız suyun ısısını doğru hissedemeyebilirsiniz. Bunun için mutlaka yardım alın. Yetkili sağlık çalışanı tarafından size his kaybınızın olduğu söylediyse bakım planınıza ağırlık vermniz gerekebilir.
Su ile Temas.
Su ile temas halindeyken suyun sıcaklığı termometre veya el ile ölçülebilir. Su ne çok soğuk ne de çok sıcak olmamalıdır.
Güneşten korunun.
Yaz aylarında güneş yanıklarına karşı dikkatli olun. Diyabetiniz yanıklarınızın daha hızlı oluşmasına neden olabilir. Bu da beklenmedik sonuçları beraberinde getirebilir.
Soğuğa karşı da dikkatli olun.
Sıcak havalarda olduğu gibi aynı şekilde soğuk havalarda da donmaya karşı dikkatli olun. Kışın çorap kullanımını ihmal etmeyin. Ayaklarınızın ıslak kalmasını önelyin.
Yaz Aylarında.
Diyabetli hastalar yaz aylarında ayaklarına özen göstermelidirler. Deniz kenarında kuma çıplak ayakla basmamalı, gerekirse suda oluşabilecek kesici durumlara karşı da terlik kullanmalıdırlar. Aynı zamanda güneş yanığına karşı da dikkatli olmalıdırlar.
Ayakkabı seçiminize dikkat edin.
Ayakkabı seçimine dikkat edilmelidir. Birçok ayak sorununa neden olan yanlış (ayağa uygun olmayan) ayakkabı kullanımı diyabetiniz karşısında büyük risk oluşturuyor. Ayağınızı sıkan ve terleten ayakkabılardan kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir.
Ayağı sıkmayan, geniş burunlu ve düz tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir.
Hissizliğe Bağlı Olarak.
Hissizliğin neden olduğu, diyabetli hastaların daha çok "Ayaklarım ısınmıyor." şeklinde ifade ettiği duruma karşı ayağın sıcaklığı elle ölçülebilir. Bu durumda ayakları direk ısıtıcı cihazla ısıtmak riskli olabilir.
Tırnakların Bakımı.
Tırnaklar olası batma ve yaralamalara karşı düz kesilmelidir.
Sigara Kullanımı.
Diyabetli bireylerin sigarayı tamamen bırakmaları gerekmektedir. Sigara, ayaktaki kan dolaşımını olumsuz yönde etkiler ve dolaşım yetersizliğine bağlı olarak ayakta iyileşme gerekir. Sigaranın bırakılmasında zorlanan kişiler bir uzman yardımı alabilir.